Hozzávalók: 40 dkg darált hús 125 gr rizs 1 tojás 1 doboz passzírozott paradicsom vagy 1 l paradicsomlé 1-1,5 l húsleves ( instant ) 5 db paprika 1 babérlevél 1 zellerzöld 1 hagyma 2 ek olaj 1 ek liszt só és őrölt bors pirospaprika
Elkészítés: A rizst megfőzzük. A darált húst összekeverjük a főtt rizzsel és a tojással, sózzuk,
borsozzuk. A paprikák tetejét levágjuk, a magokat és az ereket óvatosan
kiszedjük. A húslevest és a passzírozott paradicsomot vagy paradicsomlevet
(összesen kb. 2 liter legyen) összeforraljuk, beletesszük a
babérlevelet, zellerzöldet, és a hagymát. A paprikákat megtöltjük a
töltelékkel, a maradék töltelékből gombócokat formálunk. Először a
paprikákat, majd kb. 5 perc elteltével a gombócokat is beletesszük a
paradicsomos lébe. Közepes tűzőn kb. fél órát főzzük. A kész paprikákat és gombócokat kivesszük a paradicsomos léből. 2
ek olajjal és 1 ek liszttel rántást készítünk, lehúzzuk a tűzről és
felöntjük 2 dl vízzel. Elkeverjük, és a paradicsomlevet ezzel
besűrítjük. A babérlevelet, zellerzöldet és hagymát kivesszük, ízlés
szerint fűszerezzük, és a paprikákat és a gombócokat visszatesszük a
mártásba.
Tippek: Rántás helyett készíthetjük hideg vízzel elkevert étkezési keményítővel
is. A mártáshoz használhatunk természetesen házi készítésű paradicsompürét is. A töltelékhez használhatunk zacskós rizst, ennek súlya általában 125 gr. Ezzel rövidíthetjük és egyszerűsíthetjük a főzést. A töltelékhez használt darált hús legyen vegyes, de lehet pulyka, vagy
akár húsmentes töltelék is. Utóbbi esetben keverjünk a rizshez
szeletelt és párolt gombát; még különlegesebb lesz a töltött paprikavegetáriánus változata, ha vadrizzsel készítjük (a paradicsomos mártáshoz használjunk zöldséglevest). Fenti adag 4-6 főre elegendő.