Péntek
2017 November 24
7:31 PM
NyitólapRegisztrációBelépés
Üdvözöllek Vendég | RSS
Honlap-menü
Keresés
Belépés
Kedvencem
A reklám helye

Ajánló
Statisztika
Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
Free counters!
WEB STATS
Barátaink:
  • Magyarország dióhéjban
  • Unicita kedvencei
  • hardapa világa
  • Csevegő.net
  • Csevegő.net fórum
  • A Süticsapat weboldala
  • A terített asztalnál való helyes étkezés és viselkedés, a jó modor elválaszthatatlan része.

    Az asztalnál helyet foglalva arra kell ügyelni, hogy könyökünk szorosan az oldalunk mellett maradjanak.


    Ha csak jobb kézzel eszünk, a bal kéz ez alatt kézfejjel az asztalon nyugszik.

    Minden evőeszközt a nyelének a végénél fogjuk meg, nem illik azt megmarkolni.

    Az evőeszközöket, ha egyszer az abroszról felvettük, csak a tányérra szabad visszatenni.

    A tányérokat nem illik megfogni, érinteni és mielőtt poharunkból iszunk, előtte meg kell törölnünk az ajkunkat a szalvétával vagy asztalkendővel.

    Az evőeszközök használatára vonatkozó szabály a következő:

    Minden egyes fogáshoz új evőeszközt kell használni, és ezeket a szélétől befelé haladva a használat sorrendjében helyezik el.

    Kanállal levest, felfújtféléket, krémet, befőttet, fagylaltot eszünk és a levesben lévő húst vagy zöldségfélét is ezzel daraboljuk szét, nem pedig késsel és villával.

    A kanalat nem merítjük tele és elkeskenyedő végével emeljük a szánkhoz a tányér megdöntése nélkül.

    Az erőleves kanál a csészében felszolgált leves elfogyasztására szolgál.

    Ha a levest csészében tálalják, a betét /tészta, hús, zöldség / elfogyasztása után a csésze kézbe vehető, és a tartalma kiiható.

    A kiskanalat tea, kávé és édességek felszolgálásához használják, míg a pikoló kanalat kizárólag feketekávé mellé adják.

    Kiskanállal kell enni a lágytojást, a rákkoktélt a grape-fruitot, ananászt, a kompótot és a gyümölcssalátát.

    Késsel és villával kell enni a húsos előételeket /sonkatekercs, hortobágyi palacsinta / hidegtálakon felszolgált felvágottakat, húst, nagyobb szendvicseket, sülteket.

    A kenyeret két kézzel törve, falatonként helyezzük a szánkba.

    Pirítóst egy kézzel is törhetünk, ezután kenjük meg vajjal. A vajat kanállal vagy késsel először a tányér szélére helyezzük, majd a vajkéssel a kenyérdarabra tesszük.

    Késsel csak vágunk és az ételt a villára csak rátoljuk. Húsfélét nem illik előre apróra felvágni, csak akkora darabkát vágunk le, amennyit a villára szúrva elfogyasztunk.

    Nagyon helytelen a mártást kikanalazni, vagy kenyérdarabokat mártogatni bele.

    Halat csak haleszközzel illik enni, amely halkésből és halvillából áll, hagyományos késsel nem vágható. A szálkákat szájunkból a nyelvünkkel a villára toljuk és az erre a célra elhelyezett tányérra tesszük.

    A szárnyasok csontrészeit a klasszikus etikett szerint nem illik kézbe venni, hanem késsel és villával vesszük le róluk a húst. Újabb szokás szerint ezeket a csontrészeket meg lehet fogni kézzel, ekkor a csontvégek megfelelően be vannak csomagolva pl. fóliával. A csontokat nyelvünkkel a villára, majd a csonttányérra helyezzük.

    A szalvétát - asztalkendőt - az étkezés elején, amikor az asztalnál helyet foglalunk, azonnal szétterítjük az ölünkben. Szalvétát a teríték mellett hagyni, vagy összehajtott állapotban használni nem szabad. Az étkezés végeztével, amikor felállunk az asztal mellől - de nem előbb - laza csomóban összefogva terítékünk baloldalára helyezzük. A szalvétát használat után nem illik sarkosra hajtogatni. Ugyanis ha valaki így helyezi el a szalvétát, a diplomáciai protokollban ez azt jelenti, hogy nem ízlett az étel és a vendéglátók csodálkozó tekintettel fogják nézni a vendéget.

    Copyright MyCorp © 2017