Hozzávalók: 0.5 kg darált hús
1 gerezd fokhagyma
egy kiskanál ketchup
1 k.k.bors és só
1k.k ételízesítő
1 fej vörös hagyma
nagy pohár tejföl
sajt
krumpli
olaj vagy zsír
1dl tej
|
|
Elkészítés: A vöröshagymát apróra kell vágni, majd üvegedésig pirítani(olajban vagy
zsírban). Majd a darált húst fehéredésig nagy lángon sütni, utána
takarékon párolni lefedve, míg el nem fő az összes leve. Mikor már alig
van lé, beletenni a sót és a borsot, meg a ketchupot és a fokhagymát. Ez
kb. 30 perc, de függ a hústól is. Miközben a hús párolódott a nagyobb,
dagibb krumplikat megpucolni, és kivájni a közepét. A megpárolt húst
beletöltjük a nyers krumpliba. A kivájt, felesleges krumpli darabokat
beletesszük a tepsibe és arra rá pakoljuk a töltött krumplikat. Olajat
vagy zsírt kell a tepsibe tenni, hogy ne legyen száraz. A tejfölbe
tesszük az ételízesítőt, meg a tejet.Ezt jól összekeverjük, utána
leöntjük vele a krumplikat és alufóliával lefedve berakjuk a sütőbe
150-200 fokon. Mikor már megfőtt a krumpli szórunk rá sajtot és
pirítjuk egy kicsit.
Jó étvágyat hozzá!!!!
Megjegyzés: Mikor pároltam a húst, én még felöntöttem kb 1 dl vízzel,és utána ízesítettem, miután az a víz is elfőtt. Érdemes a kivájt krumplikat is
megsózni egy kicsit, hogy ne csak a benne levő hús legyen sós.Bármilyen
darált hús jó hozzá, de a csirkéből vagy a pulykából hamarabb elkészül.
Még azzal lehet felgyorsítani a főzést, hogy mielőtt kifaragnánk a
krumplit, megfőzzük és a sütőben már csak pirítani kell egy kicsit. De
sokkal ízletesebb, ha nem főzzük meg külön a krumplikat, de így kb. 1
órát kell a sütőben puhulnia. Egyszerűen kiskanállal kilehet vájni a
krumplikat, még nyersen sem okoz gondot.
|