Hozzávalók: 60 dkg marhalábszár 1 nagy fej hagyma 1 gerezd fokhagyma 4 evőkanál olaj 1 evőkanál édes-nemes pirospaprika 2 paradicsom 1 paprika 2 dl vörösbor 1 mokkáskanál majoránna
|
|
A húst megmossuk, hártyáitól megtisztítjuk, és falatnyi kockákra aprítjuk. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, összevágjuk. Felforrósítjuk az olajat, megpirítjuk benne a hagymát. Levesszük a tűzről, rászórjuk a pirospaprikát. Hozzáadjuk a húst, visszatesszük a tűzre, és kissé megpirítjuk. A paradicsomot és a paprikát leöblítjük, összevágjuk, és a húshoz adjuk. Felöntjük a borral, sóval, borssal, majoránnával fűszerezzük, és lefedve pároljuk. Amikor a levét elfőtte, kevés vizet adunk hozzá. Egyszerre nem sokat, mert a pörkölt lényege, hogy sűrű lében párolódjon. (főzési idő kb. 2 óra) Galuskával, tarhonyával, főtt burgonyával vagy tésztával köríthetjük. Az igazi köret számomra a tarhonya.
|