Hozzávalók (4 személyre): 1 kg kelkáposzta 25 dkg burgonya 4 dkg zsír 4 dkg liszt 2 gerezd fokhagyma 1 kis fej vöröshagyma köménymag pirospaprika (majoránna) törött bors só
A megmosott kelkáposztának vágd ki a torzsáját, s a leveleit szeld ujjnyi széles csíkokra. Tegyél fel annyi vizet forrni, amennyi majd ellepi a káposztát. Adj hozzá egy kis sót és egy kávéskanálnyi köménymagot. Ha a víz már forr, dobd bele a káposztát, s a tüzet visszavéve lassan főzd. Amikor félig már megpuhult, add hozzá a meghámozott, kis kockákra vágott krumplit (ekkor esetleg mehet bele egy kis majoránna is). A zsírral, a liszttel, a finomra vágott vöröshagymával, a zúzott fokhagymával és egy késhegynyi pirospaprikával készíts fűszeres rántást, s ha a krumpli is megpuhult, azzal sűrítsd be a főzeléket. Végül borsozd meg és még egyszer jól forrald össze az egészet. Fasirttal, sültkolbásszal, vagy virslivel, tükörtojással, vagy sülthússal kiváló étel.