Hozzávalók: 75 dkg gesztenye 2 dl tej 1 szikkadt zsemle 10 dkg vaj 30 dkg sertéshús 2 tojás 1/2 teáskanál bors 1 teáskanál majoránna 1 konyhakész 3 kg-os pulyka 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió 10 dkg vékony bacon szalonna 50 dkg aszalt szilva 3 dl vörösbor 3 ek. cukor 3 szegfűszeg 1 vöröshagyma 25 dkg csiperkegomba 25 dkg rizs 2 ek. paradicsompüré 2 ek. liszt
|
|
A gesztenyét bevagdossuk, majd megsütjük, hogy a héja felrepedjen. Ekkor meghámozzuk, majd a megtisztított gesztenyét megfőzzük. Miután leszűrtük, tejet öntünk hozzá, és pépesre főzzük. Eközben a húst ledaráljuk, a zsemlét beáztatjuk, majd összegyúrjuk a hússal és a gesztenyével. Hozzáadunk még két ek. zsírt, a tojásokat, borssal, sóval, szerecsendióval fűszerezzük, majd az egészet alaposan összegyúrjuk. A pulykát megsózzuk, és a gesztenyés tölteléket beleteszük, végül néhány fogpiszkáló segítségével összetűzzük. A bacon szalonnákat a pulykára tesszük, majd így sütjük 2-3 órát. Eközben a vörösborba tesszük a szilvát, a szegfűszeget, cukrot, és így pároljuk. A hagymát megtisztítjuk, felaprózzuk, és megpirítjuk a gombával együtt, majd beletesszük a rizst is, kevés vízzel felöntjük, és így pároljuk tovább. A hús levéhez hozzáadjuk a paradicsompürét, lisztet, sóval, borssal ízesítjük, majd egy külön tálba tálaljuk. A pulykát is tálra tesszük, körérakjuk a rizst, és már fogyaszthatjuk is.
|