Hozzávalók: 800 g sertéslapocka 1 fej vöröshagyma só kömény 1-2 dl víz / húsleves (ízlés szerint) A dinsztelt káposztához: 700g savanyú káposzta / 1 fej káposzta liszt (nem muszáj) zsír / olaj kb. 2 dl víz kömény só 2 ek cukor 2-3 ek ecet A burgonyás knédlihez: 1 kg burgonya 300 g liszt 1-2 db tojás só
|
|
A húst megmossuk és megszárítjuk. Megszórjuk köménnyel és sóval, majd kizsírozott sütőedénybe tesszük és megszórjuk apróra vágott hagymával is. Felöntjük vízzel/ húslevessel, és szafttal néha locsolgatva (hogy ki ne száradjon a teteje) addig sütjük, míg megpuhul, a külseje pedig szépen megpirul. A kisült szaftot behabarhatjuk liszttel (de nem muszáj). Míg sül a hús, elkészítjük a káposztát. Olajon megpirítjuk a hagymát, és rászórjuk a cukrot, picit karamellizáljuk. Rárakjuk a feldarabolt fejes káposztát, keverjük és felöntjük kb. 2 dl vízzel. Lefedve puhulásig pároljuk (kb. 20 perc). Ecetet öntünk hozzá, megkeverjük. Kóstolás után, ha kell, még ízesítjük (cukor, ecet). A knédlihez a burgonyát héjában megfőzzük (legjobb még előző este). Mikor kihűlt, meghámozzuk és lereszeljük vagy áttörjük. Hozzáadjuk a sót, tojást és lisztet. Összedolgozzuk, szükség szerint adhatunk hozzá még lisztet. Sima, sűrű masszát kapunk. Az edény nagyságától függően 2-3 darab knédlit formázunk belőle, leöntjük annyi sós, forró vízzel, amennyi ellepi. Megfőzzük (20-25 perc), tűpróbával ellenőrizzük.
|