Hozzávalók: 2 kiló paprika (én bogyiszlóiból csinálom) 50-60 dkg hagyma 50-60 dkg paradicsom vagy egy doboz (½ liter) paszírozott paradicsom 50 dkg füstölt kolbász pirospaprika só olaj, vagy zsír |
|
A lecsót többféleképpen készítik. Nem csak Magyarországon, hanem gyakorlatilag - ilyen olyan formában - a mediterráneum minden országában megtalálható. A magyar lecsó egyszerűségével és ízvilágával majd' mindenkit levesz a lábáról (német kollégáim egyik kedvence volt). A hagymát apróra vágjuk és kevés olajon, vagy zsíron megdinszteljük. Ezután a tűzről félretéve és kicsit lehűtve hozzáadjuk a pirospaprikát és alaposan elkeverjük. Visszatéve a tűzre hozzáadjuk a karikára vágottt kolbászt és a meghámozott paradicsomot. Addig főzzük lassú tűzön, míg a hagyma el nem fő. Ekkor beletesszük a kicsumázott, felkarikázott paprikát. Fedő alatt készre főzzük, közben ízlés szerint sózzuk. A paprikát nem szabad teljesen elfőzni, mert akkor a héja gyakorlatilag ehetetlenné teszi. Főtt rizzsel, pirított tarhonyával, nokedlivel, vagy csak natúr, kenyérrel tálaljuk.
|