Hozzávalók:
1 kg pörkölthús (báránylapocka)
2 paradicsom (apróra vágva)
2 ek paradicsompüré
2 fej hagyma
2 ek vaj
1 liter húsleves
1/4 tk őrölt feketebors
1 tk fűszerpaprika
Isot paprika (a csilihez hasonló török törött paprikadarabok)
só
1 ek ecet |
|
A húst egy fazékba tesszük és közepes lángra főzni kezdjük. A fazekat addig rázogatjuk, míg a húsok körben meg nem pirultak és a leve el nem főtt. Ezután hozzáadjuk a vajat és a hagymát, 3-4 percig keverhetve sütögetjük, míg a hagyma meg nem sárgul. Hozzáadjuk a paradicsompürét és párszor átkeverjük. Hozzáadjuk a fűszereket, a forró levest és az ecetet. A fazekat lefedjük. Forrásba hozzuk és 1,5-2 órán át lassan főzögetjük, míg a hús meg nem puhul. Sózzuk és 5 perc múlva levesszük a tűzről. A húst kivesszük a léből és félretesszük. Egy kőedénybe tesszük és aljával felfelé egy nagy fazék aljára borítjuk. A folyadékot fél literre egészítjük ki. A megmosott, sós vízben beáztatott rizst körben elhelyezzük, ráöntjük a forró folyadékot és lezárjuk az edényt. Közepes lángon főzzük. Mikor a rizs megfőtt, kiemeljük a tálat és a fazekat forrón az asztalra tesszük.
|