Hozzávalók: fél kiló finomliszt, 10 dkg puha vaj, 15 dkg cukor, 3 dkg élesztő, egy csipet só, 2 dl langyos tej, két szem mandula, egy villával kissé felvert tojás. | |
Elkészítés: Az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukros tejben (belemorzsoljuk a tejbe, és megvárjuk, amíg a tej tetején világosbarna hab képződik). A felfutott élesztőt beleborítjuk a lisztbe, hozzáadjuk a vajat, a maradék cukrot, egy csipet sót és egybegyúrjuk az összes hozzávalót. (Lágy tésztát kell kapnunk. Ha túl kemény, öntsünk hozzá még egy kis langyos tejet, de csak apránként.) Amikor egynemű, sima tésztát kaptunk, takarjuk le, és kelesszük legalább fél óráig. Amikor megkelt, gyúrjuk át újra, és osszuk két részre. Az egyik részből formázzunk egy ovális cipót, a másikból négy lábat és fejet a teknősnek. A lábakat és a fejet tojással ragasszuk a teknőstesthez, a fejébe szúrjuk be a két mandulát szemnek. A kalácsot tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, a hátát vágjuk be egy éles késsel a képen látható módon, kenjük be tojással, és előmelegített 220 fokos sütőben süssük barnára.
|