Hozzávalók:
1 kg liszt,
5 dkg élesztő,
2 kávéskanál só,
1 kávéskanál cukor,
langyos víz,
liszt a tészta nyújtásához. |
|
Elkészítés:
Egy bögre langyos vízbe beleszórunk egy kiskanál cukrot, belemorzsoljuk az
élesztőt, és meleg helyen felfuttatjuk. A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk. Megsózzuk, beleöntjük a megkelt élesztőt, és apránként még annyi langyos vizet öntünk hozzá, hogy sima, a tál falától elváló, puha tésztát tudjunk gyúrni.
Amikor a tészta összeállt, és elválik az edény falától, letakarjuk, és langyos helyen duplájára kelesztjük. A megkelt tésztából 16-20 zsemlét formázunk, és még 20-30 percig kelesztjük őket. Ezután a zsemléket fél centi vastag kerek lapokká nyújtjuk, tepsibe rakjuk, és előmelegített 220 fokos sütőben 10-15 perc alatt megsütjük. (Addig kell sütni őket, amíg a közepük jól felfúvódik, és picit barnulni kezdenek.) A pitákat kenyérként bármilyen ételhez fogyaszthatjuk, vagy az oldalukból egy kis szeletkét levágva a sütés közben a közepükben keletkezett üreget megtölthetjük.
|