Hozzávalók tésztához: 50 dkg
finomliszt 1 tojás 140 g
joghurt 3 ek.
olaj 1,5 tk.
só 1 ek.
cukor kb. 1,8
dl víz 2 dkg
élesztő + 1
tojás a lekenéshez szezámmag fekete szezámmag Töltelékhez: sonka tejföl mustár erős
pista só,
bors reszelt
sajt hagyma
A töltelékhez ledaráljuk a sonkát, adunk hozzá kevés tejfölt,
mustárt, sót, borsot, finomra aprított hagymát, reszelt sajtot. A tésztához a szokásos
módon a kenyérsütőgép üstjébe vagy dagasztógép táljába készítjük az összes hozzávalót
és a kenyértésztánál kissé lágyabb, de nem ragacsos tésztát dagasztunk.
Kelesztőtálban duplájára kelesztjük. Ezután enyhén lisztezett
felületre borítjuk, négy egyenlő részre vágjuk. Az egyik tésztát kb. 2-3 mm vastag kör alakra nyújtjuk, majd egy
sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük. Megkenjük a töltelékkel. Kinyújtjuk a következő lapot és befedjük vele a tölteléket. Egy poharat lisztbe mártunk, majd a tészta közepét megnyomjuk
vele, de ügyeljünk, hogy ne szakítsa át a tésztát. Ez lesz a napraforgó közepe. Egy pizzavágóval felcsíkozzuk
a tésztát, majd minden csíkot tetszés szerint kétszer vagy háromszor
megtekerünk.Kb. 30 percig hagyjuk pihenni,
majd egész felvert tojással lekenjük. A közepét megszórjuk szezámmaggal,
mákkal, vagy fekete szezámmal, napraforgóval, stb.. Majd 180 fokra
előmelegített sütőben 15 perc alatt szép pirosra sütjük.