Hozzávalók: 1 kg finomliszt, fél liter langyos tej, 5 dkg élesztő, 10 dkg puha vaj, 2 evőkanál cukor, 1 kiskanál só, villával enyhén felvert tojássárgája. | |
Elkészítés: Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, beleszórjuk a cukrot, és felfuttatjuk az élesztőt (megvárjuk, amíg a tej tetején vastag halványbarna hab képződik). A megkelt élesztőt az átszitált lisztbe öntjük, megsózzuk, belerakjuk a puha vajat, és a tésztát addig gyúrjuk, amíg az edény faláról leválik. Ezután meleg helyen kb. egy órát kelesztjük (addig, amíg nagyjából duplájára nő). A megkelt tésztát 12 részre osztjuk. Minden tésztadarabból gombócot formázunk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket (egymástól távol, mert megnőnek), a tetejüket bekenjük tojássárgájával, aztán meleg helyen még fél órát kelni hagyjuk őket. A fél óra leteltével megint megkenjük tojássárgájával a puffancsok tetejét, és előmelegített 220 fokos sütőben aranybarnára sütjük őket.
|