Hozzávalók: 1 kg (tönköly)búza fehér liszt (de ha nincs tönkölyliszt, jó a sima búzaliszt is), 20 dkg teljes kiőrlésű (tönköly)liszt, fél liter langyos tej, 5 dkg krumplipehely (vagy 5 evőkanál krumplipüré), egy kocka (5 dkg) élesztő, egy kiskanál cukor, két kiskanál só, két evőkanál olaj. A tetejére: egy tojás villával kissé felverve, csipetnyi só, szezámmag, napraforgómag, tökmag, mák (vagy másféle magvak ízlés szerint). | |
Elkészítés: Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, beleszórjuk a kiskanálnyi cukrot, és megvárjuk, amíg az élesztő jól felhabosodik. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, beleszórjuk a teljes kiőrlésű lisztet, a krumplipelyhet, a sót, beleöntjük a megkelt élesztőt és az olajat, és elkezdjük a hozzávalókat összegyúrni. Ha túl száraz, és nem áll össze (a tészta keménysége erősen függ a liszt minőségétől), akkor nagyon óvatosan, apránként langyos vizet öntünk hozzá. Kemény, de jól gyúrható, rugalmas tésztát kell kapnunk. Amikor a tészta már teljesen sima és elválik az edény falától, letakarva fél órát kelesztjük. A különböző magvakat külön-külön kis tálkákba szórjuk. A tojást villával felverjük, megsózzuk. Ezután a tésztát 20-25 darabra osztjuk. A darabokat gömbbé formázzuk. A gömböket egyenként bemártjuk a tojásba, majd valamelyik magba. A tésztagömböket virágalakban sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Ezután még fél órát kelesztjük. Végül 200 fokos sütőben aranybarnára sütjük.
|