Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg padlizsán 40 dkg sertéscomb 1 nagy fej hagyma 4+2 evőkanál olaj 1 kávéskanál pirospaprika 30 dkg zöldpaprika 40 dkg paradicsom 20 dkg hosszú szemű rizs 3 dkg vaj 4 dl tejföl 1-2 szál petrezselyem
|
|
A padlizsánt megmossuk, szárát levágjuk, hámozatlanul 1/2 cm vastagon felkarikázzuk, fél órára besózzuk, hogy kesernyés levét kidobja. A húst leöblítjük, apró kockákra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, finomra aprítjuk. A hagymát megfonnyasztjuk 4 evőkanál olajban, rádobjuk a húst, erős tűzön fehéredésig pirítjuk. Megszórjuk a pirospaprikával, ízlés szerint sóval, és saját levében, fedő alatt puhára főzzük, azaz pörköltet készítünk. Miközben a pörkölt fő a zöldpaprikát megmossuk, kicsumázzuk, a paradicsomot leforrázzuk, meghámozzuk, mindkettőt felkarikázzuk. A padlizsánt leöblítjük, szárazra törölgetjük, és a zöldpaprikával együtt a maradék 2 evőkanál olajban 5 percig sütjük. A rizst leöblítjük, és enyhén sós, bő vízben puhára főzzük. Leszűrjük, és alaposan lecsepegtetjük. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Kivajazunk egy tűzálló tálat, az aljára terítjük a rizs felét, megrakjuk a zöldpaprika-padlizsánkeverékkel és a paradicsom felével. A tetejére simítjuk levével együtt a pörköltet és a tejföl felét, majd betakarjuk a maradék rizzsel és paradicsommal. Egyenletesen bevonjuk a maradék tejföllel, végül a tetejére morzsoljuk a maradék vajat. A forró sütőben 20-25 percig forrósítjuk-sütjük. Petrezselyemmel vidámítva azonnal tálaljuk.
|