Hozzávalók: 25 dkg spagetti 15-20 dkg bacon, kolozsvári szalonna vagy császárszalonna kockázva ½ fej hagyma (ha kicsi, akkor egész) apróra vágva 1-2 gerezd fokhagyma átnyomva vagy nagyon finomra vágva 2 tojás (esetleg még 2 sárgája) 8-10 dkg pecorino és/vagy parmezán sajt reszelve olívaolaj só bors 3 cl száraz fehérbor (elhagyható) 1/2 csokor friss petrezselyem
| |
A tésztát sós vízben fogkeményre (al dente) főzzük. Amíg a víz melegszik, serpenyőben kevés olivaolajon épphogy megpirítjuk a szalonnát, majd kiszedjük, törlőpapírra tesszük. Ha túl sok zsírt engedett, akkor ki lehet belőle kanalazni, kb. 2 evőkanálnyi zsíradék maradjon. A serpenyőt visszatesszük a tűzre, beletesszük a hagymát, és közepes lángon üvegesre dinszteljük. Hozzádjuk a fokhagymát, és még 1 percig dinszteljük. Ha akarjuk, itt kell hozzáönteni a fehérbort és még 1 percig főzni. Közben egy nagy tálba beleütjük a tojásokat (és a plusz sárgájákat), sózzuk, borsozzuk, villával felverjük. Hozzáadjuk a szalonnát és elkeverjük. A tésztát jól leszürjük, 1-2 evőkanál olívaolajjal elkeverjük és a tojásos tálba borítjuk, majd mehet rá a hagyma-fokhagyma és a sajt nagy része (hagyjunk valamennyit, hogy tálaláskor mindenki magának is szórhasson). Egy nagy villával átforgatjuk az egészet, amíg a tojás a tészta forróságától megszilárdul. A tetejét megszórjuk petrezselyemmel. és azonnal tálaljuk. A maradék reszelt sajtot mellé kínáljuk. Nem látni benne tejszínt meg sonkát? Felejtős! Azt csak az amerikai változatban használják, az eredeti olaszban nincs!!
|