Hozzávalók: 60 dkg marhafartő vagy hátszín 25 dkg marhacsont 2 sárgarépa 2 petrezselyemgyökér 1 kis hagyma kis darab marhamáj és -lép 2 l víz (egy személyre 1/4 l levest számítva) 1 evőkanál só A májgombóchoz: 15 dkg marhamáj 1 kis hagyma 4 dkg zsír 1 tojás 2 zsemle kevés tej petrezselyem só bors majoránna 1 gerezd fokhagyma 7 dkg zsemlemorzsa
|
|
A húst hideg vízzel leöblítjük – nem lemossuk –, rostjait húskalapáccsal óvatosan lazítjuk, így hamarabb megpuhul, a csonttal, a májjal, a léppel, a hagymával, amin rajtahagyjuk az alsó, barna héját, hideg vízben, lassú tűzön, félig lefedett fazékban feltesszük főni. Másfél óra múlva hozzáadjuk a megtisztított, szeletekre vágott zöldségeket. Ha elég nagy a fazék, a habja nem fut ki, főzés közben csaknem teljesen feloldódik. Ami a végén a tetején marad, azt lefölözzük. Körülbelül három órát főzzük. Közben elkészítjük a májgombócot.A májat az erektől megtisztítjuk, apróra vágjuk, vagy ledaráljuk. A megtisztított, finomra vágott hagymát forró zsírban megpirítjuk, hozzákeverjük a finomra vágott petrezselymet. Levesszük a tűzről, amikor kihűlt, hozzáadjuk a májhoz. Sózzuk, borssal, majoránnával fűszerezzük, hozzátesszük a tejbe áztatott, jól kicsavart zsemléket, a tojást, a megtisztított, apróra vágott fokhagymát, végül a zsemlemorzsát. Egy darabig pihentetjük, vízbe mártott kézzel kis gombócokat formálunk belőle, s nagyságuktól függően tíz-tizenöt perc alatt megfőzzük a húslevesben, amivel együtt forrón tálaljuk.
|