Hozzávalók:
húsgolyóhoz
500 g darált sertéshús (ha lehet, kétszer darált)
2 ek nádcukor
5 ek víz
1 db salottahagyma (nagyobb)
3 ek szójaszósz
bors ízlés szerint
0.5 dl szezámolaj
szószhoz
2 ek rizsecet
2 ek halszósz
1 ek barna cukor
1 gerezd fokhagyma
1 db chili
1.5 dl víz
tálaláshoz
25 dkg rizstészta
10 dkg salátakeverék
0.5 csokor koriander
0.5 csokor menta
|
|
A cukrot 3 ek vízzel egy kisebb lábasba tesszük, és kis lángon 8 perc alatt karamellizáljuk. Közben nagyon finomra vágjuk a hagymát. Ha kész a karamell, adunk hozzá még 2 ek hideg vizet, összekeverjük, és hozzáadjuk a húshoz. Mehet hozzá a hagyma, és az összes többi hozzávaló. Jól átgyúrjuk, és legalább másfél órára hűtőbe tesszük. Ha letelt az idő, diónyi gombócokat formázunk belőle, majd egy nagyobb serpenyőben, a felhevített szezámolajon, több adagban átsütjük. Használjunk nagy lángot, és rázogassuk folyamatosan. Ha kész tartsuk melegen. A chilit és a fokhagymát finomra vágjuk, és az össze többi hozzávalóval együtt elkeverjük. Kisebb lábosba tesszük, és kb. a felére forraljuk vissza. Ha kész, hagyjuk kihűlni A tésztát lobogó sós vízben 5-7 perc alatt kifőzzük. Leöblítjük hideg vízzel, majdhagyjuk lecsöpögni. A húsgolyókat a szószba forgatjuk. A tálkák aljára kerül a tészta, majd rá a húsgolyó a salátalevelek, az aprított menta és koriander. A maradék szószt még rálocsoljuk, és hidegen vagy melegen fogyasztjuk.
forrás: nosalty
|